Gideon Samson is als schrijver een lefgozer. Allereerst begint hij het boek met een goed passend citaat van Johan Cruijff: “De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn.” Ik bedoel maar, in welk jeugdboek vind je een citaat van de eeuwige nummer 14, ongekroonde aanvoerder van de aforisme?
Daarnaast voert Samson de 12 jarige Rifka op, een manipulatief kind dat gaandeweg het verhaal alleen maar onsympathieker wordt. En als laatste speelt het verhaal zich in drie gedeelten af, een gewaagde constructie waarin Samson speelt met het tijdsverloop en waarmee hij laat zien wat voor groot talent hij is.
In Voor maken we kennis met Duveke, een lieve meid met een harstvriendin, Rifka. Duveke laat zich meeslepen in alle dwaze acties die Rifka bedenkt en in eerste instantie denk je dat Rifka te veel energie heeft of iets dergelijks. Deze gedachte wordt al snel naïef als ze haar grote plan uitlegt aan Duveke.
In Na volgen we Olivier, de oudere broer van Duuv, die een onvoorwaardelijke liefde voelt voor zijn zus.
In Tijdens duiken we in het hoofd van Rifka, niet een plezierige plaats om te verkeren.
Samson zet ieder personage haarscherp neer met groot inlevingsvermogen, voert de spanning op, schrijft geweldige dialogen, weet met gemak een beklemmende sfeer op te roepen en komt met een rechtse directe op het eind van het boek.
PS.
Zwarte zwaan heeft een ZIlveren Griffel gewonnen in de categorie vanaf 9 jaar. Je vraagt je af of de juryleden van de Kinderboekenweek een gaatje in het hoofd hebben. Misschien word ik met het verstrijken van de jaren een moraalridder, maar volgens mij krijgt een 9-jarige nachtmerries van dit geweldige boek. In de bibliotheek staat het tussen de C-boeken, voor 12 jaar en ouder. Als je dat laatste nou ’s even anders leest, voor 12 jarigen en voor ouders, dan ben je meteen bij de groep lezers die dit boek ook moeten lezen van deze moraalridder.