Laten we het maar toeval noemen, met twee boeken kun je nog niet van een trend spreken. Die zou dan Thrillers in de communistische heilstaat heten. Dat is een trend die ik zou volgen als het niveau zo hoog blijft. Eerst was er Ster van het Noorden over het Noord-Korea van Kim Jung-Il en nu deze thriller over de Sovjet-Unie in 1985. Moskva van Jack Grimwood is een voortreffelijke thriller die je terugbrengt naar de nadagen van het Sovjetrijk.
Tom Fox is naar de Sovjet-Unie gestuurd nadat hij in een verder niet toegelicht incident twee mensen heeft doodgeschoten. Hij moet daar een rapport opstellen of het aanwakkeren van religieuze sentimenten het communistische regiment kan destabiliseren. Niet echt een onderwerp voor een pakkende thriller, maar gelukkig krijgt hij algauw een andere opdracht. De 15 jarige dochter Alex van de Britse ambassadeur is verdwenen.
Fox wordt gekweld door de dood van zijn eigen dochter en met wat psychologie van de ijskoude grond zou je kunnen zeggen dat hij met het redden van Alex zijn dochter probeert te redden. Die redding lijkt onmogelijk. Hoe meer Fox doordringt in de hogere lagen van de Sovjet-Unie, hoe groter de weerstand. In een wervelend plot blijken gebeurtenissen in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog de motor voor de dood van een andere tiener en de verdwijning van Alex.
Dat plot vraagt van de lezer wel de nodige aandacht, maar daar krijg je een voortreffelijke thriller voor terug. Grimwood maakt optimaal gebruik van het toneel vol schitterende personages al dan niet met een glas wodka onder handbereik.
De slotscène in een verlaten slachthuis is een instant adrenalineklassieker.
In het blog over Ster van het Noorden werd Martin Cruz Smith genoemd die met Gorki Park dé klassieker over het leven onder een communistisch regime schreef. Moskva kan wat mij betreft naast dit boek in de kast.