Afgelopen najaar verraste de NCRV met de serie In therapie. De serie is gebaseerd op In Treatment en volgt de verhaallijnen uit het origineel. Het gegeven is simpel. We volgen een therapeut en een aantal cliënten verdeeld over de dagen van de week. Op vrijdag gaat de therapeut zelf in therapie. Je volgt de personages met hun problemen en dat levert een bijzonder spannende serie op en dat is opmerkelijk omdat het meeste zich afspeelt in de spreekkamer van de therapeut en de buitenwereld zich alleen door achtergrond-geluiden kenbaar maakt.
Een klein, vergelijkend therapeutisch onderzoek naar de Nederlandse en Amerikaanse versie.
De therapeut
De Amerikaanse therapeut wordt gespeeld door Gabriel Byrne. Hij geeft Paul een zwaarte mee die de Paul van Jacob Derwig mist, maar blijft door zijn geslotenheid moeilijk om mee te identificeren. Derwig is wat extraverter en geeft meer gas in de gesprekken dan Byrne. Bij de laatste denk je wel ’s dat hij zijn geld als therapeut wel heel gemakkelijk verdient.
Maandag
Melissa George vs. Halina Reijn. Hier wint Laura het van Lara. Bij Laura kan je je goed voorstellen dat Paul gevangen zit in haar avances, terwijl Lara te afstandelijk blijft. In de Amerikaanse serie zijn de sessies met Laura zenuwslopend spannend en spat ze in al haar uitdagende sensualiteit bijna van het scherm.
Dinsdag
Alex vs. Aron. Beide zijn heerlijk arrogant maar Aron wint het door het spel van Dagan Bakema, die de getroubleerde piloot in al zijn arrogantie kwetsbaar neerzet.
Woensdag
Mia Wasikowska vs. Gaite Jansen. De eerste kennen we o.a. van Alice in Wonderland en haar rol in de serie van intelligente suïcidale tiener maakt ontzettend veel indruk. De Nederlandse Sophie was daarom een grote verrassing. Gaite Jansen speelt Sophie met grote overtuiging en doet niet onder voor Wasikowska.
Donderdag
Op donderdag komt het echtpaar Amy & Jake en Aya & Michel op bezoek. In de Amerikaanse versie is het contrast tussen Amy, van gegoede huize, en Jake, de gewone jongen, groter dan in de Nederlandse serie. Dat is niet een pré want Carice van Houten is geloofwaardiger dan Amy en bovendien valt er bij haar nog wat te lachen. Jake doet het als gewone, licht ontvlambare jongen beter dan Michel, dus eigenlijk houden we het op donderdag op een gelijk spel.
Vrijdag
Op vrijdag gaat Paul zelf in therapie, bij Gina of Mira. De formidabele Dianne Wiest blijkt een even formidabele tegenhangster te hebben in Elsie de Brauw. De rol van echtgenote van Paul krijgt in beide series niet zo veel tijd en dat is jammer want de problemen tussen Paul en zijn vrouw vormen een extra laag in de serie omdat de therapeut ook maar een mens is en niet kan omgaan met zijn eigen sores.
Onderzoeksconclusie: Eerlijk gezegd heb ik geen voorkeur voor een van beide series, daarvoor levert de Nederlandse setting genoeg tegenwicht tegen de bekendheid van het verhaal (heb eerst het origineel gezien). De Amerikaanse versie duurt wat langer (43 afleveringen tegen 30) en brengt je wat meer op het puntje van de stoel door de spanning die altijd aanwezig is, maar daar staat tegenover dat de Nederlandse serie meer humor heeft. Beide series zijn te leen in de bibliotheek dus je kunt zelf kijken hoe het ervoor staat in therapeutenland.
De NCRV komt binnenkort met het tweede seizoen, met Peter Blok als nieuwe therapeut en de altijd voortreffelijke Monic Hendricks als Marit.
HBO, de maker van In Treatment, is al bezig met het derde seizoen.
Humoristisch en duidelijk opgeschreven. Ik kijk nooit naar dit soort series, maar je hebt me bijna verleid.
Theo