Het voelt een beetje vreemd om dit stukje te schrijven nu het zulk prachtig weer is, want ik associeer oorlog eigenlijk altijd met winterse kou. Maar ik had jullie een vervolg op mijn eerdere blog over oorlogsboeken beloofd, dus ik doe maar even net of ik niet in de gaten heb hoe heerlijk het buiten is! De volgende vier oorlogsboeken zijn namelijk zo mooi, die moet je gewoon lezen!
Om te beginnen een boek dat net uit is: De vergelding; een dorp in tijden van oorlog geschreven door Jan Brokken.
Het speelt zich af in Rhoon, een kleine plaats vlakbij Rotterdam, in oktober 1944. Een aantal meiden uit het dorp hadden, tot grote ergernis van de rest van het dorp, een meer dan vriendschappelijke band opgebouwd met de Duitse soldaten die in Rhoon ingekwartierd zaten. Ze kwamen regelmatig samen in de woning van een weduwe in het dorp, die zichzelf en haar dochters probeerde te onderhouden met de cadeau’s die ze van de Duitsers kreeg in ruil voor haar gunsten. Na afloop van één van deze avondjes kwam een Duitse soldaat om het leven omdat er een elektriciteitskabel over de weg was gelegd. Iedereen wist meteen dat het om sabotage ging, die kabel was daar niet zomaar neergevallen. Maar niemand wist wie de dader was. De Duitsers hadden wel een vermoeden en lieten als vergelding zeven jonge mannen voor het vuurpeloton ombrengen.
Een heel intrigerend boek, omdat na al die jaren nog steeds niet duidelijk was wie de kabel daar nu neergelegd had. De schrijver, zelf opgegroeid in Rhoon, probeert de ware dader te ontmaskeren. Het boek leest soms wat staccato omdat er veel feiten en uitleg voorbij komen, maar het verhaal is heel boeiend en daarom zeker de moeite waard.
Dan Clara’s oorlog, het waargebeurde verhaal van de 15 jarige Clara die in het Poolse Zolkiew woont. Wanneer de Duisters het dorp in 1942 bezetten, moet het gezin van Clara naar het Joodse getto. De familie Beck die bij hen in de buurt woont biedt het gezin de mogelijkheid bij hen in de kelder onder te duiken, samen met nog aantal andere joden waardoor er in totaal 18 mensen verstopt worden. Meneer Beck staat bekend als drinker, versierder en antisemiet en vormt daardoor een goede dekmantel. Wanneer de oorlog ten einde loopt wordt het huis tot overmaat van ramp gevorderd door de SS’ers. Gelukkig mag de familie Beck gewoon in het huis blijven, zou het hen lukken alle onderduikers in leven te houden?
De jonge Clara houdt gedurende de lange jaren onder de grond een dagboek bij en aan de hand daarvan is dit mooie en ontroerende boek ontstaan.
Oorlogsverhalen zijn altijd indringend en vaak schokkend, maar Terugkeer ongewenst van Charles Lewinsky is echt een ontzettend goed voorbeeld van de onrechtvaardigheid van die vreselijke oorlog. De titel zegt het al, en hoe kúnnen mensen zo over elkaar denken? Nog lang nadat ik het boek uit had zat ik te zieden, waarom moest dit nou? Lewinsky, bekend van Het lot van de familie Meijer, is een fantastisch verteller waardoor hij het voor elkaar krijgt zelfs regelmatig een lach op mijn gezicht te toveren tijdens dit verhaal, ook al speelt het in de door de Duisters gecreëerde hel Theresienstadt. De joodse acteur en regisseur Kurt Gerron wordt door de kampcommandant bevolen een propagandafilm te maken over het kamp, die bekend wordt onder de naam ‘Der Führer schenkt den Juden eine Stadt’. De bedoeling van deze film was dat de Duitsers aan de rest van de wereld konden laten zien hoe goed de joden het wel niet hadden in de concentratiekampen. Er staat een stukje van de film op YouTube, maar ik heb het na een paar minuten weg geklikt. Ik kon er gewoon niet langer naar kijken, na het lezen van dit boek. Ik werd gewoon woest! Wat een vreselijk toneelstuk!
Het einde van het boek had ik wel een beetje verwacht, maar ik zag het niet aankomen waardoor het me meer schokte dan ik had gedacht. Terugkeer ongewenst, vreselijke woorden, maar toch een prachtig boek.
Tenslotte Het geluid van de nacht van Maria Duenas. Een prachtige oorlogsroman waarin zowel de Spaanse burgeroorlog als de Tweede Wereldoorlog een rol spelen.
We volgen Sira Quiroga die haar werk in een bekend naaiatelier in Madrid achter zich laat om een nieuw leven op te bouwen in Marokko. Wanneer haar geliefde er met haar geld vandoor gaat en haar met grote schulden achterlaat, probeert Sira in de Spaanse enclave Tétouan weer op te krabbelen door onder een schuilnaam een eigen naaiatelier te beginnen. Op advies van de mede-eigenaar presenteert ze zichzelf als couture ontwerpster waardoor ze een belangrijke en rijke clientèle opbouwt. Eén van haar invloedrijke cliënten vraagt haar, wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, terug te keren naar Madrid om daar als geheim agent aan het werk te gaan. Sira opent daar een goedlopend naaiatelier waar ze voornamelijk de vrouwen van hoge Duitse officieren ontvangt en probeert hen vertrouwelijke informatie te ontlokken.
Een superspannend en meeslepend verhaal!
Tot zover mijn aanraders wat betreft oorlogsverhalen. Ik heb er nog meer gelezen en er zullen ook nog wel meer volgen, dus wie nog meer tips wil kan mij altijd vragen! 🙂