…staat op het bordje dat wij in de bibliotheek op een tijdelijk onbemande balie zetten. Voor sommigen heeft ‘geen bezetting’ nog steeds een andere betekenis, en daar past het woord ‘helaas’ niet bij.
Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. 65 jaar geleden kwam er een einde aan de bezetting door Duitsland. De bevrijders werden warm onthaald en de Nederlandse vlag mocht weer uit. Het pas verschenen fotoboek “De bevrijding“, samengesteld door Gerjan Heij, geeft een beeld van de gebeurtenissen rond deze periode, zoals bevrijdingsfeesten, hongerwinter en voedseldroppings.
In de bibliotheek zijn heel wat boeken over de Tweede Wereldoorlog, bezetting en bevrijding te vinden in de kasten blauw-Nederland en blauw-geschiedenis. Een aantal van deze boeken staat in de bibliotheek van Heerenveen momenteel tentoongesteld op de eerste verdieping. Aan de vragen van onze bezoekers kunnen we merken dat de belangstelling voor de periode 1940 -1945 nog steeds leeft. Terwijl ik boeken uitzocht om uit te stallen werd er alweer gevraagd naar een van de net verzamelde boeken (‘Recht op wraak’ van Jack Kooistra).
Bij de boeken ligt het magazine “Voorbij maar niet verdwenen”. Deze uitgave wil de herinnering aan en de discussie over de Tweede Wereldoorlog plaatsen in een breed verband en daarom komen ook andere oorlogen aan bod, zoals de Vietnamoorlog en oorlogen die momenteel nog woeden. Hoe verwerken oorlogsveteranen wat ze meegemaakt hebben? Waarom zijn oorlogsgames zo populair? Welke boeken zijn er onlangs verschenen op dit gebied? Zolang de voorraad strekt is het magazine gratis mee te nemen. Zijn ze op? Hier is het magazine online in te zien.
Webtips:
- Documentatiegroep ’40-’45
- Beeldbank Tweede Wereldoorlog
- Illegale Parool en Trouw
- Go2war2, Nederlandstalig online naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog
- Wegwijzer in WOII archieven
Wat een mooie, toepasselijke posting