Hardy Hardy is zijn naam

goemansMet Ziekzoekers en Glijvlucht had Anne Gine Goemans mij al flink te pakken. Mooi geschreven romans met gedenkwaardige personages. Honolulu King is haar weer een pareltje van haar.

De 80-jarige Indo Hardy Hardy is behalve eigenaar van een toko in Haarlem ook de bezitter van een enorm archief van interviews met Indische Nederlanders over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en de bloedige Bersiap-periode daarna. Hij runt de toko met twee muzikale vrienden die samen met hem een succesvolle Hawaiian band hadden, de Honolulu Kings. Zijn verdriet geldt zijn dementerende vrouw Christina, de liefde van zijn leven die wegkwijnt in een verzorgingstehuis.

—spoileralert—
In de publiciteit is veel te doen geweest om het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal van iemand die toetrad tot de Vrijmetselaarsloge en daar een hele rits moorden opbiechtte. Dat is jammer omdat dit pas halverwege het verhaal gebeurt en je er eigenlijk op zit te wachten, al lijdt het leesplezier er niet echt onder.
—einde spoileralert—

Goemans heeft een verhaal geschreven dat flink uitwaaiert met hilarische en ontroerende scènes. Ze had het verhaal strakker in de hand kunnen houden en het verrassende eind komt wat uit de lucht vallen, maar er zijn weinig Nederlandse schrijvers die zulke memorabele personages en hilarische scènes kunnen beschrijven als Goemans. Aloha.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven