Als Lonneke Geerlings een onderwerp zoekt voor haar promotieonderzoek aan de VU wijst professor Susan Legêne haar op Rosey Pool. Ze kent Pool niet, maar als ze begint te zoeken, raakt ze algauw in de ban van deze vrouw. Ze schrijft haar proefschrift en publiceert later deze biografie. Geerlings is zelf aanwezig op de pagina’s, ze maakt ons deelgenoot van haar zoektocht, twijfels en frustraties. Zelf vond ik dat niet storend. Juist doordat ze 50 jaar na het overlijden van Pool betrokken raakt bij haar onderwerp geeft de biografie een zekere urgentie om de lezer kennis te laten maken met deze bijzondere en vergeten vrouw.
Rosey Pool is in 1905 geboren op de grens van de Jodenbuurt en de Nieuwmarkt in Amsterdam. Doordat het gezin op de grens van de Jodenbuurt woont is het geen doorsnee Joods gezin, als je al van zoiets kunt spreken. De socialistische overtuigingen van haar ouders kleuren haar jeugd rood. Van betekenis zijn voor mensen, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet, lijkt niet voor niets een rode draad in haar leven.
De vele levens uit de titel slaat op de bijzondere levensloop van Rosey Pool. Na een rol in de socialistische jeugdbeweging trouwt ze met linkse activist en advocaat, Gerhard Kramer. Ze verhuist naar Berlijn. Daar krijgt ze een verhouding met een vrouw. In het Duitsland van de jaren 30 voelt ze zich als Joodse vrouw steeds minder veilig. Na de Kristallnacht keert ze terug naar Amsterdam. Ze geeft les aan Joodse vluchtelingen, waaronder Margot en Anne Frank. Uiteindelijk wordt het hele gezin Pool opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Haar ouders en broer worden meteen afgevoerd naar Sobibor. Zij weet op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan het kamp en gaat verder met haar verzetsdaden terwijl ze ondergedoken zit.
Na de oorlog voelt ze zich steeds minder thuis in Nederland. Ze verhuist met haar geliefde naar Londen. Het feit dat ze Anne Frank heeft gekend, geeft haar later in de Verenigde Staten de mogelijkheid om lezingen te geven. Het frustreert haar wel, omdat het haar vooral te doen is om haar grote passie, de zwarte poëzie, bekendheid te geven. Ze raakt bevriend met bekende zwarte dichters en haar leven in de VS is een van de vele levens van haar.
Pool schreef veel van haar leven op, ze bewaarde brieven, hield plakboeken bij, een schat voor een biograaf. Toen de Duitsers Nederland binnenvielen heeft ze alles wat ze tot dan had bewaard, vernietigd. Geerlings worstelt met de jaren voor de oorlog, waardoor ze zo nu en dan speculeert op wat er gebeurd kan zijn, maar dat is in het geheel geen probleem.
Uiteindelijk brengt ze een ode aan deze bijzondere vrouw die na haar dood in 1971 vergeten is. Jodin, socialist, lesbienne, dichter, verzetsvrouw, tv-maker en nog meer “levens” krijgen door haar gestalte in deze biografie.