Normaalgesproken blog ik over boeken voor de doelgroep 12+ en 15+, maar voor deze keer maak ik een uitzondering. Want dit boek, Het Geheim van de Malamander, is zo magisch goed geschreven en neemt je zo heerlijk mee in een verhaal dat het ook voor lezers buiten de officiële doelgroep (10+) meer dan de moeite waard is.
Op de openingspagina’s van het boek word je als lezer meteen door de verteller persoonlijk aangesproken: waarschijnlijk bezit jij als lezer niet genoeg fantasie om meegenomen te worden in dit verhaal over de Malamander, dat zich afspeelt in Owee aan Zee. Als je toch niet wilt geloven dat zoiets als de Malamander kan bestaan, dan kun je dit boek zelfs beter maar gelijk wegleggen, aldus de verteller. Een handige tactiek om de lezer natuurlijk juist aan zich te binden. Want geloof mij, doorlezen wil je.
We maken kennis met Herbert Citroen, Herbie voor intimi. Deze jongen, die werkzaam is als gevonden-voorwerper in het Grand Hotel Nautilus, is onze verteller. Dat hij werkzaam is in een bijzonder hotel in een bijzonder stadje is voor hem normaal. Als op een dag een meisje bij zijn gevonden-voorwerperij door een raampje naar binnen klautert betekent dat de start van een groots avontuur in het toch al niet geheel alledaagse leven van Herbie. Dit meisje is Violet Purperwier, en ze heeft de hulp van Herbie hard nodig:
“Omdat ik verloren ben”, zegt ze. “En ik wil graag gevonden worden.”
Violet blijkt 12 jaar geleden achtergelaten te zijn in het hotel, nadat haar ouders tijdens een onderzoek nabij de kust van Owee aan Zee vermist zijn geraakt. In haar zoektocht om de vermissing van haar ouders op te lossen wordt ze geleid door een bijzondere ansichtkaart die in haar bedje lag op de dag dat haar ouders verdwenen. Op de voorzijde staat een afbeelding van een schepsel met het bovenlijf van een aap, en het onderlijf van een vis. Op de achterzijde van de kaart staat een reeks letters en getallen.
Deze kaart leidt Herbie en Violet naar wat ik het meest fantastische deel van het boek vind: de Oweese Leesapotheek. Hier maken we kennis met mevrouw Foezel, de eigenaresse van deze bijzondere plek. Want wat is nu precies een leesapotheek?
“In een bibliotheek leen je het boek dat je wilt, en in een boekwinkel koop je het voor een bepaald bedrag. Maar hier word jij door het boek uitgekozen.”
En het is juist de manier waarop dat gebeurt die niet verrassender kon zijn. Want in de etalage van de Oweese Leesapotheek bevindt zich de zeemeeraap: het schepsel van de ansichtkaart. Raadpleeg de zeemeeraap door een donatie te doen en ontvang je persoonlijke boekrecept op een ansichtkaart. Klinkt bizar? Misschien, maar in dit boek kan het.
Violet’s recept leidt haar naar het boek Malamander, over de beroemde plaatselijke legende van het zeemonster de Malamander. Als blijkt dat Violet’s ouders de dag voor hun verdwijning ook dit boekrecept van de zeemeeraap hebben ontvangen, gaan Herbie en Violet op onderzoek naar dit zeemonster, waarvan wordt beweerd dat het ’s winters rondspookt In Owee aan Zee.
In de zoektocht naar haar vermiste ouders en de Malamander komen Violet en Herbie in aanraking met diverse interessante personages uit Owee aan Zee. En elk van deze personages kan hun een stukje dichter bij de ontrafeling van het mysterie brengen
Dit boek is het eerste deel van een nieuwe serie. De auteur, Thomas Taylor, is van huis uit illustrator. Zo illustreerde hij bijvoorbeeld de cover van het eerste deel van Harry Potter.