Tjallie Bijlsma
De titel van dit boek van journaliste Maria Genova triggerde mij dusdanig dat ik nieuwsgierig werd naar de inhoud. Het boek neemt de lezer mee in de wereld van identiteitsfraude en laat zien hoe eenvoudig het is voor criminelen om op afstand informatie die beschikbaar is op internet te gebruiken.
Elke dag worden ruim 500 Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude. Identiteitsfraude is de snelst groeiende vorm van misdaad. Volwassenen en kinderen strooien met gegevens op internet zonder het idee te hebben dat iemand daar iets mee kan. Maar de gevolgen kunnen enorm zijn.
Naast aangrijpende verhalen van slachtoffers, toont auteur Maria Genova aan hoe gemakkelijk identiteitsfraude is geworden en dat het iedereen kan overkomen. Je hoeft niet eens veel verstand van computers te hebben om alles over iemand te weten te komen en om leningen op zijn of haar naam af te sluiten. Iedereen klikt wel ’s argeloos een linkje aan op een website. Steeds vaker heeft dit schokkende gevolgen. Opeens staan er honderden gestolen auto’s op je naam, wordt je bankpas geblokkeerd en bonzen deurwaarders op je deur. Tot overmaat van ramp houdt de politie je aan voor delicten die je niet gepleegd hebt.
In dit schokkende, bijzonder actuele, boek betreedt schrijfster Maria Genova de wereld van sociale media, internetcriminaliteit en identiteitsfraude. Om aan te tonen hoe gemakkelijk het is om in iemands computer te komen, begeeft ze zich op het schimmige hackerspad. Maar ze daagt ook een hacker uit om haar te hacken. Met een onthutsend resultaat.
De verhalen van de slachtoffers in het boek laten zien dat wat hen overkomen is, iedereen kan overkomen. Hun ervaringen zijn divers: van mobieltjes die op hun naam besteld zijn tot identititeitsfraude via sociale media en van schulden afbetalen die niet van jou zijn tot proberen te bewijzen dat je geen hennepplantage bezit, maar dat een onbekend iemand met een kopie van je id-kaart de ruimte namens jou gehuurd heeft. Zelfs een politieagente die belast is met cybercrime bestrijden, vertelt in het boek hoe ze onverwachts zelf slachtoffer is geworden.
Aan het einde van het boek geven experts talloze tips en adviezen om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van identiteitsfraude. Na het lezen van dit boek besef ik dat ik toch wel erg gemakkelijk ben met, vaak dezelfde, wachtwoorden en dat ik dat nu toch eens moet aanpakken. Ook de andere tips zijn zeker de moeite waard om kennis van te nemen.