Twee romans die spelen rondom de Tweede Wereldoorlog. Ieder boek laat op zijn eigen wijze zien dat er in een oorlog heel veel slachtoffers zijn. Niet alleen in de landen die aangevallen worden maar overal en in alle lagen van de bevolking. Hoe mensen klem zitten tussen geloof, hoop en waarheid. Maar wat is de waarheid? En van wie is die waarheid? Wie is goed en wie is fout?
Beide boeken hebben veel indruk op mij gemaakt.
De Pruimenboom van Ellen Marie Wiseman begint het verhaal in Duitsland, 1938. Het gaat over de zeventienjarige Christine Bolz die verliefd wordt op de Joodse Isaac. Maar hun dromen worden wreed verstoord door de opkomst van het regime van Hitler. Al blijft Christine trouw aan haar grote liefde. Een indringend verhaal van een familie die verscheurd wordt door de liefde voor hun land en de groeiende nazi-terreur. Ook als de oorlog is afgelopen heeft die nog steeds grote invloed op hun leven.
De Offers van Kees van Beijnum is een boek dat minder gemakkelijk leest dan bovenstaande roman. Het verhaal start in Tokio, 1946. De Nederlands rechter Rem Brink is één van de rechters van het Tokio Tribunaal, waar de grootste Japanse oorlogsmisdadigers terechtstaan. Wie is er eigenlijk schuldig en waarom? En wat is de invloed van de machtsspelletjes van zijn collega rechters uit verschillende andere landen?
Brink ontmoet de Japanse zangeres Michiko, die tijdens de bombardementen op Japan haar ouders heeft verloren en er ontluikt een liefde. Hoe gaat Brink hier mee om terwijl hij in Nederland een vrouw en kinderen heeft. Blijft hij trouw aan zijn principes of overtreedt hij de wet om een leven te redden.
Een roman waar ik eerst even in moest komen, ook omdat het Japanse leven mij vreemd is. Maar zeker een roman waarvan ik blij ben dat ik het niet aan de kant heb gelegd.
Het boek van Kees van Beijnum wordt besproken in de bieb van Wommels op donderdag 18 februari om 20.00 uur. U bent van harte welkom.