Rechercheur Leonore Asker zit midden in een ontvoeringszaak wanneer ze onverwacht wordt overgeplaatst naar de afdeling Verloren Zielen, die zich bezighoudt met onopgeloste zaken. Hoewel ze deze overplaatsing als vernederend ervaart, raakt ze al snel geïntrigeerd door een bijzondere zaak. Iemand heeft miniatuurbeeldjes met een verontrustende uitstraling in een modelspoorweg geplaatst, waarvan er één opvallend veel lijkt op de ontvoerde vrouw uit haar ontvoeringszaak. Het onderzoek brengt haar ertoe contact op te nemen met Martin Hill, een enthousiast beoefenaar van urban exploring.
De Bergkoning is het eerste deel in de nieuwe Zweedse serie van Anders de La Motte. Voor mij een onbekende auteur, maar na het lezen van dit boek wil ik zeker meer van hem gaan lezen!
Het verhaal begint met een hoofdstuk geschreven vanuit het perspectief van De Bergkoning. “Toen hij acht jaar oud was, liep hij op een avond weg. Vlak na het ochtendgloren werd hij gevonden in een rotsspleet, doorweekt en roodgloeiend van de koorts. Hij voelde zich een vreemde. Pas veel later begreep hij hoe alles samenhing.” Dit is een intrigerend hoofdstuk, want wie is De Bergkoning eigenlijk en waarom heet hij zo? Pas later in het verhaal wordt dat duidelijk.
Daarna springt het verhaal naar Smilla, een jonge meid die samen met haar vriend aan het urban exploren is in een berg. Je hebt waarschijnlijk al een vermoeden waar dit naartoe gaat. Kort daarna zijn zij vermist en krijgt rechercheur Leonore Asker de leiding over het onderzoek. Wanneer Jonas Hellman terugkeert op de afdeling Zware Criminaliteit, wordt Asker onverwachts overgeplaatst naar de afdeling Verloren Zielen. De chef van deze afdeling ligt in het ziekenhuis en Asker krijgt de taak om zijn functie over te nemen. Met andere woorden, ze moet zich laag houden en de andere rechercheurs hun werk laten doen.
“‘En deze káns…’ Ze zet in de lucht aanhalingstekens om het laatste woord ondanks het feit dat haar stem al druipt van het zuur. ‘…heeft niets te maken met het feit dat ik ooit aangifte heb gedaan tegen Jonas Hellman en dat ik zijn zelfverzekerde, overhaaste conclusies in de zaak in twijfel trek?’.
In het verhaal lees je vanuit verschillende perspectieven, zo lees je uiteraard ook vanuit het perspectief van Leonore Asker. Een interessant personage met een uitgebreide achtergrond. Ze heeft het in haar jeugd niet makkelijk gehad met een vader die elk moment verwachtte dat de wereld zou vergaan. Ze werd gedrild om te leren overleven, te schieten en leefde in een caravan op het terrein dat haar vader ‘De farm’ noemde. In haar jeugd leerde ze ook Martin Hill kennen, die in het huidige onderzoek naar de miniatuurbeeldjes weer in beeld komt.
De schrijfstijl van Anders de la Motte is prettig, en door de korte hoofdstukken en verschillende perspectieven leest het verhaal vlot. Door het eerste hoofdstuk word je direct in het verhaal gezogen en laat het boek je niet meer los. Je wilt weten wat de miniatuurbeeldjes te maken hebben met de vermissing van de twee jongeren. Ook het verleden van Asker is interessant en zorgt voor een boeiende wending in het verhaal. Wanneer je denkt dat alles goed terecht is gekomen, eindigt Anders de la Motte met een open einde, waardoor je eigenlijk direct verder wilt met het tweede deel. Helaas moeten we daar nog even op wachten, aangezien dit alleen nog maar in het Zweeds is verschenen.
Kortom, De Bergkoning is een uitstekende Scandinavische thriller die zeker de moeite waard is om te lezen.