Apps voor lezers

Sinds de komst van de smartphone en de tablet verschijnen er steeds meer apps op het toneel, dat zijn kleine programmaatjes die speciaal voor deze apparaten gemaakt zijn. Er komen dagelijks nieuwe handige, leuke, maar ook veel nutteloze apps bij. Op het gebied van boeken en lezen heeft men niet stilgezeten en er zijn inmiddels heel aardige apps gratis of voor weinig geld beschikbaar gekomen. Hier volgt een bloemlezing. Mochten er de komende tijd nieuwe leesapps verschijnen, dan volgt een update. Tips zijn welkom!

de Bibliotheekde Bibliotheek
Laatst kwam een van onze lezers met een smartphone bij de informatiebalie. Of het klopte dat bibliotheek Heerenveen niet in de lijst met bibliotheken van de Bibliotheekapp stond. Ja, helaas, dat klopt. De andere Friese bibliotheken ook niet trouwens.
Het goede nieuws: er wordt aan gewerkt. Nog even geduld dus.
Deze door de Brabantse netwerkbibliotheek ontwikkelde gratis app voor iPhone en Android geeft toegang tot de bibliotheekcatalogus en ook tot de eigen leengegevens. Het is ook mogelijk titels op je verlanglijstje te zetten. Ideaal dus, hopelijk sluit Friesland snel aan.

BiebappBieb
Inmiddels weet ik dat ik deze klant een alternatief had kunnen bieden: een van de apps van Boekenliefde.nl, voor de iPad en iPhone is dat de Bieb-app.
Wie lid wordt van Boekenliefde kan via de mail een berichtje krijgen als de boeken bijna ingeleverd moeten worden. Nu de bibliotheek dat zelf inmiddels ook doet is dat minder belangrijk geworden, maar de apps voor iPad, iPhone, Android en Windows Phone hebben handige functies die gedeeltelijk overeenkomen met die van Bibliotheekapp.

DeBoekensalon.nl
Deze app is gemaakt door onze ‘eigen’ NBD/Biblion, die het recenseren van boeken voor bibliotheken en het verwerken van nieuw binnengekomen boeken verzorgt. De hele database (en die omvat heel wat titels!) is beschikbaar via de app, die vooral heel handig is om een verlanglijstje aan te leggen. Kom je in bibliotheek of boekhandel  aantrekkelijke titels tegen, dan kun je heel eenvoudig de streepjescode achterop het boek scannen. De app herkent de titel en zet informatie en een recensie op het scherm. Zoeken op auteur, titel of ISNB kan ook. Vink je ‘Favoriet boek’ aan, dan wordt de titel op je lijstje gezet. Je kunt de titel ook mailen. Ideaal! Hoewel de app werkt op de iPad, is hij toch het meest geschikt voor de iPhone. Je loopt niet zo gauw met je iPad door bibliotheek of boekhandel barcodes te scannen…
Binnenkort is de app ook beschikbaar voor andere toestellen. Lees meer

LeesditboekLeesditboek
De gratis app Leesditboek maakt me heel enthousiast.
Van 24 pas verschenen toptitels, zowel fictie als non-fictie, zijn de eerste bladzijden (vaak een stuk of 20) of hoofdstukken in te zien. Elke week komen er 4 nieuwe titels bij. Soms wordt  tijdelijk zelfs een heel boek beschikbaar gesteld. Enkele weken geleden was dat Duivelspiek van Deon Meyer, en daarna Vinexvrouwen van Naima el Bezaz. Lettertype en -grootte zijn aan te passen, en wil je een titel delen met anderen dan kan dat via Twitter of Facebook. Verder is er de mogelijkheid om de titels direct met korting als e-book te bestellen. Want daar gaat het natuurlijk om: boeken verkopen. Niemand houd je tegen als je in plaats daarvan het boek uit de bibliotheek haalt 😉

vertragingapp zomereditieVertragingsapp
Een leuk initiatief, deze Vertragingsapp, vooral voor mensen die veel van het openbaar vervoer gebruik maken. Je geeft aan hoeveel minuten vertraging je verwacht te hebben en vervolgens geeft de app een boekfragment dat in die tijd uit te lezen is. Er verschijnen 4 edities per jaar. Deze app kost € 2,99 en aangezien ik zelden met het openbaar vervoer reis heb ik hem zelf maar niet aangeschaft.

Literair Thriller MagazineLiterair Thriller Magazine
Dit is een gratis magazine-app van van Ambo|Anthos uitgevers met informatie over recente literaire thrillers. Naast leesfragmenten en aanbiedingen staan er veel geluids- en videofragmenten in, dus van de mogelijkheden van een iPad wordt goed gebruik gemaakt. De download is maar liefst 371 MB. Ik heb hem daarom zelf niet aangeschaft, maar zo te zien is het een aanrader voor thrillerliefhebbers.

E-books eregalerijEbooks eregalerij
Zonder deze eregalerij is de opsomming niet compleet. In de eBooks eregalerij zijn Nederlandse klassiekers opgenomen, die voor het merendeel al gratis beschikbaar waren. De eregalerij heeft extraatjes toegevoegd als foto’s, filmpjes en auteursinformatie, en ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit. Deze app is gratis. Wie geen iPad heeft kan de boeken ook als ePub downloaden op de website.

VoorleestijdVoorleestijd
Voorleestijd doet een beetje denken aan de Vertragingsapp, behalve dan dat deze app gratis is. Ook hier kun je zoeken aan de hand van het aantal minuten en vervolgens worden fragmenten uit boeken getoond. Zo kun je een voorleesverhaal uitzoeken. Beetje jammer dat het soms gaat om het eerste hoofdstuk van een doorlopend verhaal, zodat je voor het vervolg wel verplicht bent naar de boekhandel te gaan (dat is uiteraard de bedoeling), of naar de bibliotheek (beter voor de portemonnee). Lees meer over Voorleestijd

En verder
Er zijn natuurlijk veel meer apps. Sommige auteurs hebben inmiddels hun eigen app, zoals Karin Slaughter, en er zijn boeken die als app verschijnen. Ze maken gebruik van de extra multimediamogelijkheden van de iPad. Vooral op het gebied van de jeugdliteratuur is er ook al het een en ander beschikbaar aan interactieve boeken, waaronder speciaal voor de iPad gemaakte verhalen. De mooiste hiervan is misschien wel De fantastische vliegende boeken van meneer Morris Lessmore. Maar dat is stof voor een nieuwe blogpost, bij voorkeur geschreven door een collega met jonge kinderen (Irene? Dit is een hint!)

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=l9k5buV45oo?rel=0]

3 gedachten over “Apps voor lezers”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven